Gladan & Falcken

Trailrunning i Pyrenéerna oktober 2018

Gladan & Falckens trailrunning-resor är frukten av ett samarbete mellan Projet Pyrénées och Susanne Johansson som är meriterad landslaglöpare och finnkampare. Hennes bästa tid på maran är  2h38min., och 2009 sprang hon från Portugal till Sverige!!!
Idag jobbar hon som löp- och hälsocoach.


Exakt datum för denna resan är inte spikat, men den kommer med all sannolikhet att gå första veckan i oktober 2018. Programmet nedan är från 2017 års resa, och några små förändringar kommer att göras, men i det stora hela är det samma.
Datum och upplägg kommer uppdateras inom kort, så titta gärna in igen om några veckor.

Denna resan är till för dig som springer en del och som gärna vill prova på riktig bergslöpning. Här finns alla ingredienser som du kan stöta på i ett modernt trailrunning-lopp: hög höjd, tekniska stigar, olika typer av underlag (sten, grus, gräs, snö etc.) och många höjdmeter. Vi blandar löpandet med träningstips, korta föreläsningar, praktiska work-shops och god mat & dryck. Om du undrar över om nivån passar just dig så tveka inte att höra av dig.

Program dag för dag:

Onsdag – Ankomst

Transfer från flygplatsen upp till Bolquère (2h30 min.). Om flyget landar på förmiddagen så har jag med mig buffé-lunch som vi äter vid foten av Montserrat. Vacker plats och trevligt med en paus i transporterandet. Bra tillfälle att lära känna varandra lite också.

Väl framme i Bolquère installerar vi oss på våra rum. Nu finns tid till lite vila eller en kort löptur innan det blir aperitif och presentation av program och av området.

Vi äter sedan trerätters middag på ”Lassus”, 5 min. gång från hotellet. (Vin & kaffe ingår).

 

Torsdag – Les Bouillouses – Sjöar, vyer & teknikträning

Efter frukost på hotellet åker vi till fördämningen ”Les Bouillouses” (30 min.) för vår första löpdag. Vi är nu redan uppe på 2000m, och börjar med att ta oss ännu högre till en stor platå, där vi kommer att springa på behagliga stigar omgivna av höga toppar & vackra glaciärsjöar. Kilian Jornet hade detta området som lekplats då han bodde här i Pyrenéerna, och här finns massor med roliga turer. Vi kommer under dagen prova lite mer teknisk löpning, och prata lite om vad som är viktigt att tänka på när underlaget är lite mer krävande. Några kortare ”work-shops” med enkla övningar kommer löpande att bakas in under dagen.

Med lite tur så kryddas löpglädjen med lite vilda djur. Här finns gott om murmeldjur, bergsget, mufflonfår, gåsgam & lammgam.

Väl tillbaka vid fördämningen finns det möjlighet att duscha och byta om(vi lämnar ombyte hör på morgonen) innan vi äter lunch på ”Aubèrge du Carlit”. Tre-rätters lunch i fin miljö för att fylla batterierna. Efter lunchen kommer vi att köra ett kort pass med proprioceptions-träning, då vi kommer använda av oss bland annat Slack-line, som är ett roligt & enkelt träningsredskap.

Vi blir sedan hämtade och körda tillbaka till hotellet.På kvällen pratar Susanne om sina äventyr innan det blir 3-rätters middag på Lassus. Vin & kaffe ingår.

Längd: 12-16 km              Höjdmeter: 500-800 m +/-     Tid: c:a 4h

 

Fredag – Les Camporells – Vykortskänsla & höjdmeter

Efter frukost blir vi körda till skidstationen Formiguères (35 min.). Vi börjar med att ta oss upp för en skidpist (grön, nybörjare) innan vi viker av på en stig som går ömsom gemom en vacker barrskog, ömsom över öppen terräng med vacker utsikt över Galbe dalen. Efter c:a 40 min. med böljande terräng börjar det sedan stiga med riktigt tekniskt underlag, och vi får nytta av träningen från dagen innan. Efter en tuff stigning kommer vi så småningom över ett bergspass och får utsikt över ”les Camporells” med sina sjöar och bergstoppar. Vi fortsätter med en sista stigning upp på en topp för att njuta av 360° panoramautsikt. Därefter kommer vi att ta oss upp på en bred bergskam, ”Serre de Maury”, innan det börjar gå nerför tillbaka till skidstationen. Stundtals är det ganska brant, och nu är det helt andra muskler som jobbar. Bra träning för utförsteknik.

Väl nere där vi började väntar lunchbuffé i det fria. Vi blir sedan hämtade och körda till hotellet där det finns tid till vila el. avkoppling i hotellets spa avdelning.

På kvällen blir vi sedan körda till byn ”Via” (10 min) där vi äter middag på restaurang ”l’Escudella”. Bra mat i en helt fantastisk miljö. Måste upplevas! Sedan bär det hem för en natts välförtjänt sömn.

Längd: 14-20 km              Höjdmeter: 800-1500 m +/-     Tid: c:a 5h

Lördag  – Planes – St Thomas – Berg & Bad

Efter frukost åker vi till byn Planes, 1500 m. (15 min.), där vi startar en dag med mycket omväxlande löpning. Vi börjar med en ordentlig stigning, det kommer bli en del gående, innan vi kommer igång att springa. Vi följer GR 10, den led som går genom hela Pyrenéerna från atlantkusten till medelhavskusten. Väl uppe på 1900 m så planar det ut och går nedåt mot Orridalen. Teknisk löpning väntar här till dess skogen ger plats för ängar och vi kan börja släppa loss ordentligt. Vi springer en bit upp i dalen till en källa där vi släcker törsten innan vi vänder om och följer en annan stig utför.

Efter några kilometer vänder vi söderut igen och påbörjar en lång stigning mot Mitjapasset (2367 m), ett perfekt pass mellan två vackra toppar. Stigningen kan tas som ett ” Vertical race”, rakt på, eller så kan man följa en liten skogsväg som slingrar sig upp i behaglig lutning. Väl uppe väljer de två grupperna olika vägar. De som känner sig starka kör vidare uppför mot en av topparna (eller bägge). Sedan väntar en lång utförslöpning med några tekniska små stigningar på vägen, innan vi kommer ner till St. Thomas, där vi äter lunchbuffé i det fria innan bad i heta källor. Jacuzzi, ångbastu och svavelrikt vatten hjälper till att återställa balansen i kroppen. Vi blir sedan hämtade och körda tillbaka till hotellet (30 min). På kvällen blir det avslutningsmiddag på Lassus. Allt det bästa området har att erbkuda av mat & dryck. Vi avslutar med en sängfösare & bildvisning innan det är dags för en god natts sömn.

Längd: 15-20 km              Höjdmeter: +1100 / -1500     Tid: c:a 5h

 

Söndag  – Hemresa

Efter frukost på hotellet är det dags för tårdrypande farväl med löfte om att snart ses igen.

Transfer till flygplatsen.