10-17 mars 2018

Randonnéeskidåkning i Pyrénées Orientales

Resan för dig som är en duktig skidåkare men aldrig (eller sällan) har provat på Randonnée-skidåkning. Perfekt för dig som åker skidor mer eller mindre obehindrat i all typ av terräng, och som vill uppleva friåkning i riktig äventyrsterräng, dit vi tar oss för egen maskin med hjälp av stighudar och jäklar anamma. Hela veckan har vi skidor på fötterna och vi kommer inte klättra med yxor, stegjärn, rep eller dylikt. Detta är en REN skidresa, utformad för dig som vill ha ett alpint äventyr men inte har någon klättererfarenhet eller tekniska kunskaper vad gäller rephantering. Det du behöver är en bra fysisk kondition och stor skidvana.

Du kommer lära dig att utvärdera snötäcket för att välja en så säker väg som möjligt samt hur man använder en lavinsökare, sond och spade. Resan är ett bra första steg för att så småningom kunna ge sig ut på randonnéeturer på egen hand.

Program dag för dag

Lördag 10 mars:

Vi möts i Barcelona för transfer upp till bergen (c:a 2h30). Väl framme i Bolquère installerar vi oss på Hotel Lassus, ett enkelt familjehotell. Vi bor två/rum med Twin-bed.
Vi tar oss sedan till en sportaffär för att utrusta de som behöver. På kvällen väntar trerätters middag på Lassus. Vin & kaffe ingår.

Söndag 11 mars:

Formiguères – Lavinsökning & skogsåkning

Efter frukost kör vi till Formiguères (35 min.). Vi kommer idag att hålla oss i och omkring denna skidstation som bjuder på 700 m fallhöjd, skogsåkning och vackra vyer. Vi börjar med några åk i pisterna för att känna på utrustningen och för att få en ide om allas nivå. Sedan kommer vi att tillbringa några timmar med att träna på lavinsökning. Tanken är att alla i gruppen ska känna att de behärskar detta moment innan vi ger oss ut i bergen. Vi äter sedan lunch i stationen innan vi under eftermiddagen ger oss ut på några off-pist åk som tar oss ner i Galbe-dalen. Vi går tillbaka upp till stationen med stighudar, så alla får testa sin utrustning och sitt flås.

På kvällen blir det middag på hotellet. Trerätters med vin & kaffe.

Måndag 12 mars:

Pic de Mortiers – 2605 m

Efter frukost åker vi tillbaka till Formiguères där vi tar första sittliften upp till stationens högsta punkt. Här sätter vi på stighudarna och tar oss över ”Serra de Mauri”, en bred bergskam som leder oss till ”les Camporells”, ett populärt område för randonnée-skidåkning. Vi är här omgivna av många toppar, och dagens mål heter ”Pic de Mortiers”, 2605 möh. Detta är en ganska lätt topp och perfekt för oss att börja veckan med. Uppe på toppen äter vi medhavd piknick innan vi belönar occ med ett långt off-pist åk ner i Galbe-dalen. Vi avslutar med c:a 30 min med stighudarna för att ta oss tillbaka upp till Formiguères där vår buss väntar. På kvällen finns det tid för vila innan trerätters middag på Lassus.

Tisdag 13 mars:

Puigmal

Efter frukost och utdelning av picknick så åker vi till Puigmal (30 min), en skidstation som tyvärr stängde för några år sedan. Idag är området ett mecka för randonnéeåkare, med stora ytor, många höjdmetrar och vacker natur. Vi kommer ta oss så högt upp som dagsformen tillåter, och om vi är i riktig form tar vi oss ända upp på Pic du Puigmal med sina 2910 m. Här äter vi vår picknick på gränsen till Spanien innan vi belönas för våra mödor med ett riktigt långt åk. Snökvaliteten får bestämma vilken väg ner vi tar, men vi är här en bra bit över trädgränsen och lär inte ha några problem med att hitta bra alternativ. Väl tillbaka vid hotellet finns tid för lite vila innan det är dags för middag. Trerätters med vin & kaffe.

Onsdag 14 mars:

Les Angles – Lac d’Aude – le Chalet

Idag är det en lite annorlunda dag. Vi åker efter frukost till Les Angles, en av områdets större stationer. Här väntar åkning på egen hand i liftsystemet. Till lunch träffas vi för att äta egenhändigt grillat i restaurangens picknickavdelning. Efter maten blir det lite mer åkning i stationen innan vi tillsammans ger oss ut mot bergen vid 15-tiden. Vi kommer ner till sjön ”lac d’Aude” lagom till solnedgången. Här sätter vi på stighudarna och utrustar oss med pannlampor innan vi börjar gå tillbaka upp mot skidstationen. Med månen och stjärnorna som följeslagare är detta en garanterat oförglömlig upplevelse! Väl uppe i stationen så äter vi middag på ”le Chalet”. Mätta och belåtna tänder vi sedan pannlamporna igen för ett sista åk ner till parkeringen. Sedan är det dags för en god natts sömn efter en lång dag.

Torsdag 15 mars:

Eyne – Cambre d’Aze

Frukost på hotellet innan vi kör över Cerdagne-platån till St Pierre (20 min). Idag har vi alla liftkort för hela dagen, och de som känner sig slitna kan varva randonnéeåkningen med lite liftåkning. St Pierre-Eyne området bjuder på mycket skogsåkning, och domineras av ”le Cambre d’Aze”, en stor ”cirque” med massor av korridorer. Vi har tänkt oss att gå upp till toppen av den för att få några riktigt branta åk i någon av korridorerna. Är man i form kan man hinna med flera vändor, är man lite sliten kanske man väljer en vända och sedan nöjer sig med åk i liftsystemet. Lunch äter vi på en lien restaurang som ligger vid foten av stationen. De gör bl.a områdets bästa Pizza!

Efter dagens åkning blir det lite vila innan vi åker till restaurang ”l’Escudella” för middag. Bra mat och mycket speciell stämning. Måste upplevas!

Fredag 16 mars:

Le petit Peric

För att avsluta veckan tar vi oss tillbaka till Formiguères där allting började. Vi tar oss över ”Serre de Maury” till ”Camporells” precis som på måndagen, men idag har vi tänkt oss ta en lite tuffare topp: ”le Petit Peric”, 2690 m. Detta är en klassiker som om väder och dagsform tillåter kan komletteras med tvillingtoppen ”le Grand Peric”, 2810 m.

Efter picknick väntar ett långt åk ner mot Camporells-platån och vidare ner i Galbe-dalen. Här tar vi på stighudarna en sista gång och avslutar veckans skidåkning med att njuta av en sista stigning upp till skidstationen. På kvällen blir det sedan avslutningsmiddag på hotellet. Allt det bästa området har att erbjuda av mat & dryck.

Lördag 17 mars:

Hemfärd

Frukost på hotellet följt av ett tårdrypande farväl med löfte om att snart ses igen.
Transfer till flygplsatsen i Barcelona.

  • Förändringar i programmet kan förekomma pga ex. väder, men vi kommer då göra vårt yttersta för att hitta bra alternativ.

Vad ingår?

– Transfer från flygplatsen + transporter på plats

– Hotell Lassus: 7 nätter med frukost, 5 middagar (vin & kaffe ingår)

– 4 picknick

– Lunch i Formiguères

– Grillat i les Angles

– Middag på ”le Chalet” i les Angles

– Middag på ”l’Escudella”

– Liftkort med försäkring:

1 dag i Formiguères + 2 kort för sittlift upp till toppen av stationen

1 dag i les Angles

1 dag i St Pierre – Eyne

– Hyra av Randonnéeskidutrustning:

(skidor, stavar, pjäxor, stighudar, lavinsökare, sond, spade)

Pris:

1495€/pers.
Enkelrumstillägg 180€/pers.
Max 10 deltagare.