7-14 mars 2020

Randonnéeskidåkning i Pyrénées Orientales

I samarbete med Pathfinder Travels. https://pathfindertravels.se/resa/randonneeskidakning-i-pyreneerna/

Resan för dig som är en duktig skidåkare men aldrig (eller sällan) har provat på Randonnée-skidåkning, eller ski-touring som det också kallas. Perfekt för dig som åker skidor mer eller mindre obehindrat i all typ av terräng, och som vill uppleva friåkning i riktig äventyrsterräng, dit vi tar oss för egen maskin med hjälp av stighudar och jäklar anamma. Hela veckan har vi skidor på fötterna och vi kommer inte klättra med yxor, stegjärn, rep eller dylikt. Detta är en REN skidresa, utformad för dig som vill ha ett alpint äventyr men inte har någon klättererfarenhet eller tekniska kunskaper vad gäller rephantering. Det du behöver är en bra fysisk kondition och skidvana.

Du kommer lära dig att utvärdera snötäcket för att välja en så säker väg som möjligt samt hur man hur man använder en transceiver (lavinsökare), sond och spade. Resan är ett bra första steg för att så småningom kunna ge sig ut på randonnéeturer på egen hand.

Bor gör vi på Hotel L’Orée du Bois” som ligger i Font Romeu.

Program dag för dag

Lördag 7 mars: Ankomst

Vi möts i Barcelona för transfer upp till bergen (c:a 2h30). Väl framme i Font Romeu installerar vi oss på Hotel L’Orée du Bois. Vi bor två/rum med Twin-bed. Vi tar oss sedan till en sportaffär för att utrusta de som behöver.
På kvällen väntar trerätters middag på L’Orée du Bois. Vin & kaffe ingår.

Söndag 8 mars: Formiguères – Lavinsökning & skogsåkning

Efter frukost kör vi till Formiguères (35 min.). Vi kommer idag att hålla oss i och omkring denna skidanläggning som bjuder på 700 m fallhöjd, skogsåkning och vackra vyer. Vi börjar med några åk i pisterna för att känna på utrustningen och för att få en ide om allas nivå. Sedan kommer vi att tillbringa några timmar med att träna på lavinsökning.
Tanken är att alla i gruppen ska känna att de behärskar detta moment innan vi ger oss ut i bergen. Vi äter sedan lunch i stationen innan vi under eftermiddagen ger oss ut på ett off-pist åk som tar oss ner i Galbe-dalen. Vi går tillbaka upp till stationen med stighudar, så alla får testa sin utrustning och sitt flås.
På kvällen blir det middag på hotellet. Trerätters med vin & kaffe.

Måndag 9 mars: Pic de Mortiers – 2605 m

Efter frukost åker vi tillbaka till Formiguères där vi tar första sittliften upp till stationens högsta punkt. Här sätter vi på stighudarna och tar oss över ”Serre de Mauri”, en bred bergskam som leder oss till ”les Camporells”, ett populärt område för randonnéeskidåkning. Vi är här omgivna av många toppar, och dagens mål heter ”Pic de Mortiers”, 2605 möh. Detta är en ganska lätt topp och perfekt för oss att börja veckan med. Uppe på toppen äter vi medhavd picknick innan vi belönar oss med ett långt off-pist åk ner i Galbe-dalen. Vi avslutar med c:a 40 min. med stighudarna för att ta oss tillbaka upp till Formiguères där vår buss väntar. På kvällen finns det tid för vila innan trerätters middag på L’Orée du Bois.

Tisdag 10 mars: Cambre d’Aze

Frukost på hotellet innan vi kör över Cerdagne-platån till St Pierre (20 min). Idag har vi alla liftkort för hela dagen, och de som känner sig slitna kan varva randonnéeåkningen med lite piståkning. St Pierre-Eyne området bjuder på mycket skogsåkning, och domineras av ”le Cambre d’Aze”, en stor ”cirque” med massor av korridorer. Vi har tänkt oss att gå upp till toppen av den för att få ett riktigt brant åk i någon av korridorerna. Är man i form kan man hinna med flera vändor, är man lite sliten kanske man väljer en vända och sedan nöjer sig med åk i liftsystemet. Lunch äter vi på en liten restaurang som ligger vid foten av stationen, och som gör områdets bästa Pizza! Efter dagens åkning blir det lite vila innan vi åker till restaurang ”l’Escudella” för middag. Bra mat och mycket speciell stämning. Måste upplevas!

Onsdag 11 mars: Puigmal

Efter frukost och utdelning av picknick så åker vi till Puigmal (30 min), en skidstation som tyvärr stängde för några år sedan. Idag är området ett mecka för randonnéeåkare, med stora ytor, många höjdmeter och vacker natur. Vi kommer ta oss så högt upp som dagsformen tillåter, och om vi är i riktig form tar vi oss ända upp på Pic du Puigmal med sina 2910 m. Här äter vi vår picknick på gränsen till Spanien innan vi belönas för våra mödor med ett riktigt långt åk. Snökvaliteten får bestämma vilken väg ner vi tar, men vi är här en bra bit över trädgränsen och lär inte ha några problem med att hitta bra alternativ. På kvällen middag på hotellet. Trerätters med vin & kaffe.

Torsdag 12 mars: Font Romeu – Nattåkning – Middag Col del Pam

Idag väntar åkning i skidanläggningen Font Romeu, som är en av de större i Pyrénées Orientales. Lunch äter vi tillsammans på en restaurang i backen. När anläggningen börjar stänga så tar vi på stighudarna för att ge oss ut i bergen för lite enkel nattåkning.
Utrustade med pannlampor och med stjärnorna som ledsagare är detta en upplevelse som man inte glömmer i första taget. Efter några timmars rofyllt glidande går vi tillbaka upp i liftsystemet där vi äter en god middag vid ”Col del Pam”. Rikligt med mat efter en lång & händelserik dag. Sedan kör vi tillbaka till hotellet för en god natts sömn.

Fredag 13 mars: Öppning av skidanläggning med pistörerna – Le petit Peric

För att avsluta veckan tar vi oss tillbaka till Formiguères där allting började. Vi har idag förmånen att få öppna hela skidanläggningen tillsammans med pistörerna. Garanterad manchester skidåkning!

När de sedan öppnar för ”Kreti & pleti :-)” tar vi oss med stighudar över ”Serre de Maury” till ”Camporells” precis som på måndagen, men idag har vi tänkt oss ta en lite tuffare topp: ”le Petit Peric”, 2690 m. Detta är en klassiker som om väder och dagsform tillåter kan komletteras med tvillingtoppen ”le Grand Peric”, 2810 m.

Efter picknick väntar ett långt åk ner mot Camporells-platån och vidare ner i Galbedalen. Här tar vi på stighudarna en sista gång och avslutar veckans skidåkning med att njuta av en sista stigning upp till skidstationen. På kvällen blir det sedan avslutningsmiddag på hotellet. Allt det bästa området har att erbjuda av mat & dryck.

Lördag 14 mars: Hemfärd

Frukost på hotellet följt av ett tårdrypande farväl med löfte om att snart ses igen.
Transfer till flygplsatsen i Barcelona.

  • Förändringar i programmet kan förekomma pga ex. väder, men vi kommer då göra vårt yttersta för att hitta bra alternativ.

Vad ingår?

  • Flyg t/r Barcelona
  • 2 guider (Bruno Martin-skidlärare ESF, Kim Falck-European Mountain Leader & Pistör)
  • Transfer från flygplatsen + transporter på plats
  •  Hotell L’Orée du Bois: 7 nätter med frukost, 5 middagar (vin & kaffe ingår), 3 picknick
  • Lunch i Formiguères (söndag)
  • Lunch i St Pierre-Eyne (tisdag)
  • Lunch & middag i skidanläggningen Font Romeu
  • Middag på ”l’Escudella” (tisdag)
  • Liftkort med försäkring: 1 dag i Formiguères + 2 kort för sittlift upp till toppen av stationen, 1 dag i Font Romeu, 1 dag i St Pierre – Eyne

Pris:

22900 SEK/pers.
Max 12 deltagare.

Bra att veta

Utrustning (skidor, pjäxor, stavar, tranciever, spade och sond) kan hyras för 200 Euro. Vill man endast hyra tranciever, spade och sond kostar det 50 Euro.

För att få ut så mycket som möjligt av resan bör du ha god kondition och god vana av utförsåkning i varierande snöförhållanden. Erfarenhet av alpin skidbestigning är inte nödvändig då ni kommer få hjälp med tekniken i offpist av vår skidlärare på plats.

Vi bor på Hotel L’Orée du Bois i Fort Romeu som har en god standard. I Font Romeu finns flera butiker, restauranger och barer så skulle man behöva en vilodag finns det mycket att roa sig med.

För mer information eller för att boka resan, gå in på Pathfinder Travels hemsida:

https://pathfindertravels.se/resa/randonneeskidakning-i-pyreneerna/